To już, nadeszła Wielkanoc, jak zwykle niespodziewanie szybko. Też tak macie, że nagle się okazuje, że za dwa dni Święta a wy nie macie nic jeszcze gotowe? Boże Narodzenie nie robi takich niespodzianek, zawsze spokojnie zdążę się do niego przygotować a Wielkanoc nadchodzi nagle… I wpis z aranżacją stołu też jest na ostatnią chwilę. Mam za to dla was bonus w postaci przepisu na babkę cytrynową.
W tym roku moja wielkanocna aranżacja stołu jest w kolorach granatu, trochę złota, bieli i turkusu, niezła mieszanka ale mi się podoba. Jesteście ciekawi jak to wygląda to zapraszam do obejrzenia foto relacji.
Wielkanocna aranżacja stołu plus przepis na babkę cytrynową
Bazą do aranżacji stołu był mój ulubiony granatowy obrus. Jest prosto bez udziwnień. Po środku stołu widzicie najlepszą babkę cytrynową jaką kiedykolwiek jadłam:) Na końcu wpisu podam przepis 🙂
Jajka w podstawkach dostały uszy z serwetek, wygląda to uroczo 🙂
Jak Wam się podoba moja Wielkanocna aranżacja stołu? Może będzie dla Was inspiracją.
Babka cytrynowa
A teraz obiecany przepis na babkę cytrynową:)
Składniki:
- 150g masła
- 200g cukru
- 200g mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jaja, cukier i miękkie masło. Wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać skórkę z cytryny oraz sok i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej i oprószonej kaszą manną. Piec w 170 stopniach około jednej godziny. Po wyjęciu z pieca poczekać aż babka ostygnie i dopiero wyjmować inaczej się rozpadnie.
Po wyjęciu z formy można polać lukrem lub czekoladową polewą- pycha 🙂
Korzystając z okazji, że jest to ostatni wpis przed Świętami chcę Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie rodziny, dużo uśmiechu i spokoju ducha a sobie życzę publikowania wpisów regularnie abyście mieli co czytać 🙂
Pozdrawiam
Nika